Nisville Jazz Festival | English - Nisville Jazz Festival
15650
home,page-template-default,page,page-id-15650,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-25.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

O Nisville Jazz Festivalu

Internacionalni Nišville Jazz Festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje prefinjen muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je, između ostalog i tekst o festivalu “Nišville – evropsko lice Srbije” (“Nišville – European Face Of Serbia”) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu, kao i tekst u prestižnom britanskom Gardijanu iz 2016, gde je Nišville uvršten u 10 najboljih jazz festivala u Evropi!

Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine – Earth & Sky stage, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Air, Hip Hop, Midnight Jazzdance, Movie, Jazz For Kids, Welcome, Youth, Jazz Museum stage, Kristina stage itd.

Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala 2008. godine ocenio Nišville kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišville u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.

Zanimljivosti

27

Godina Festivala

10000+

Izvođača na Festivalu

10

Različitih Programa

Budite u toku sa najnovijim informacijama u vezi sa festivalom

Predhodna dešavanja

Važan segment festivala predstavlja Nišville Jazz Workshop, uspostavljen 2007. godine. Prvu godinu džez radionica gitarski workshop je držao legendarni gitarista Larry Coryell, a 2008. predavanja je držao Duško Gojković, kao i jedan od najboljih bubnjara na svetu Billy Cobhan. Od 2009. gotovo svi  značajniji učesnici festivala učestvovali su kao predavači u konceptu besplatnih džez radionica za skoro sve instrumente koji se koriste u ovom muzičkom žanru. Ovde treba svakako naznačiti edukativni značaj Nišville muzičkih radionica, koje po pravilu inspirišu mlade talentovane muzičare, tako da ne čudi činjenica da se svake godine u Nišu, ali i u celoj Srbiji osnivaju novi mladi jazz sastavi koji u relativno kratkom vremenskom periodu dobijaju šansu da nastupe što na samom Nišvilu, što na drugim domaćim i internacionalnim jazz festivalima.

Svake godine Nišville organizuje i besplatne koncerte učesnika festivala u različitim gradovima Srbije i regiona, uključujući Dimitrovgrad, Paraćin, Beograd, Novi Sad, Suboticu, Aleksinac, Prokuplje, Vranje, Pirot, Leskovac, Zaječar, Aranđelovac, itd). Festival je celovečernjim programima gostovao i u glavnim gradovima susednih država ( „Nišville u Sofiji“ u Nacionalnom dvorcu kulture i „Nišville u Skoplju“ u Univerzalnoj sali), itd.