CAR 3079

NIŠVILLE JAZZ FESTIVAL – BREND UMETNIČKE MUZIKE

Internacionalni Nišvil džez festival - najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995.godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je i veliki tekst o festivalu "Nišvil - evropsko lice Srbije" ("Nišville - European face of Serbia") objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu "New Europe" koji izlazi u Briselu.
Nišvil jazz festival je Javna Gradska Manifestacija Niša od 2005, a 2010 godine odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije i Manifestacija od Nacionalnog značaja. Nišville je i dobitnik statue "Najbolje iz Srbije" za 2011. godinu, po izboru Ministarstva trgovine i usluga, Privredne komore Srbije i časopisa "Privredni pregled", a dobitnik je i nagrade "Projekat budućnosti" u akciji Kluba privrednih novinara Srbije 2010 i Centra za mala i srednja preduzeća. Turistička organizacija Srbije uvrštava Nišvil u svoju zvaničnu sajamsku ponudu širom Evrope, a mnoge domaće i strane turističke organizacije i agencije pozivaju zaljubljuenike u džez da, krajem avgusta, posete Srbiju i mitski grad Niš.
Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim" formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki "Downbeat" je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil u mnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda.
Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine Earth i Sky, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na stejdževima koji su besplatni za publiku: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session stejdž.
Važan segment festivala predstavlja Nišville džez workshop, uspostavljen 2007. godine. Prve godine džez radionica gitarski workshop su držali Larry Coryell i Vlatko Stefanovski, a 2008. godine je organizovan bubnjarski master klas (predvači: Billy Cobham i Marion Felder) i gitarska radionica koju su držali Rodney Jones, Jan Vaclav Vanek i Stochelo Rosenberg. Od 2009. godine svi značajniji učesnici festivala učestvovali su kao predavači u konceptu besplatnih džez radionica za skoro sve instrumente koji se koriste u ovom muzičkom žanru.

Tvrdjava 2016 RASPORED BINA

Svake godine Nišville organizuje i besplatne koncerte učesnika festivala u različitim gradovima Srbije, uključujući Dimitrovgrad, Paraćin, Beograd, Novi Sad i Subotica, Aleksinac, Prokuplje, Vranje, Pirot, Leskovac, Zaječar, Aranđelovac, itd). Festival je celovečernjim programima gostovao i u glavnim gradovima susednih država ( „Nišvil u Sofiji" u Nacionalnom dvorcu kulture i „Nišvil u Skoplju" u Univerzalnoj sali), kao i u Prištini.
U bogatom pratećem programu festival (takođe besplatno za publiku) poslednjih godina predstavlja i Nišville Jazz Teatar, balet, promocije knjiga i časopisa sa jazz tematikom, izložbe strip novela i radionice stripa, izložbe fotografija, tribine, performanse, itd.
Između ostalih, na Nišvilu su do sada nastupali: Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John Patitucci, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Sly & Robbie, Mingus Dinasty, The Cookers, Tania Maria, Billy Cobham, Rosenberg Trio, The Original Blues Brothers Band, Ron Carter, Dr Donald Byrd, Ginger Baker, Duško Gojković, Brussels Jazz Orchestra, Incognito, De Phazz, Jazzanova, itd.
Dvadeset treći Nišville Jazz Festival biće održan od 10. do 13. avgusta 2017.