• Csaba Toth Bagi Balkan Union ft. Mike Stern
  10. 08. 2017.
 • Alpha Blondy & Solar system headliner druge večeri
  11.08.2017.
 • Punokrvni funk u ženskom bas ključu
  Nick West na Nišvilu
 • Legendarni bubnjar odaje počast Čarliju Parkeru
  Al Foster Quintet na Nišvillu
 • Candy Dulfer zatvara Nišville 2017.
  13.08.2017.
 • Patti Austin – Elli u čast!
  Nišville 2017 slavi dve velike pevačice

10 - 13. AVGUST 2017

< >
PHOTO
Foto galerija
Pogledajte naš izbor fotografija
Karte
Prodaja karata
Informišite se o uslovima kupovine karata
RADIO
Radio Nisville
Poslušajte naš internet radio
TV
Nisville Web TV
Pogledajte tv program na našem jazz kanalu
Program
Program
Upoznajte se sa ovogodišnjim programom

07 Mike Stern 2

Csaba Toth Bagi Balkan Union ft. Mike Stern

Prve večeri Nišvila, u četvrtak 10. avgusta nastupiće sastav Balkan Union, koji predvodi mađarski girarista – rođen u Srbiji Csaba Toth Bagi, a kao specijalni gost nastupiće i legendarni američki gitarista Mike Stern. Članovi sastava su još i: Jasna Jovičević (saksofon, vokal), János Nagy (klavijature), Lászlo Mathé (bas), Ákos Kertész (bubnjevi i udaraljke).

07 Mike Stern 1

Mike Stern je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije, o kojem dovoljno govori podatak da je šest od njegovih 16 solo albuma bilo nominovano za Grammy nagrade. Godine 1993. od strane magazina “Guitar player” proglašen je za gitaristu godine, 2007. godine je dobio prestižnu nagradu Montreal jazz festivala koja nosi ime Majlsa Devisa, a 2009. godine je uvršten na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena magazina “Down Beat”.
Posle studija na Berklee akdedmiji Mike Stern se 1976. pridružio legendarnoj grupi “Blood Sweat & Tears”, a dve godine kasnije ulazi u bend Bilija Kobama. Godine 1981. Majls Devis - jedan od najvećih džez muzičara svih vremena (koji je uvek nepogrešivo umeo da prepozna nadolazeće talente) poziva Šterna da se priključu njegovom bendu. Debi sa Majlsom bio je na koncertu u Bostonu koji je zabeležen na albumu “We Want Miles”. Sa Majlsom je Štern ostao skoro tri godine, da bi se nakratko pridružio sastavu koji je predvodio takođe legendarni basista Jaco Pastorius, a onda se 1985. ponovo pridružio Majlsu Devisu. Sledeće godine je za “Atlantic” objavio prvi album pod svojim imenom (“Upside Downside”) na kojem su svirali Jaco Pastorius, David Sanborn i Bob Berg. Snimao je i nastupao kao član kvinteta Majlkla Brekera, ali i supergrupe “Brecker Brothers” koju je čuveni saksofonista vodio sa svojim bratom - trubačem Rendijem Brekerom. Na sledećim Šternovim solo albumima gostovali su, između ostalih i: Peter Erskine, Don Alias, Dennis Chambers, John Patitucci, Jack DeJohnette, Michael Brecker, Richard Bona, Kenny Garrett, Bela Fleck, Randy Brecker, Chris Potter, Dave Weckl, Al Foster, Esperanza Spalding, Richard Bona, Victor Wooten, Anthony Jackson, Dave Holland, Will Lee, Victor Bailey... ali i Šternova supruga – gitaristkinja i pevačica Leni Štern. Magazin “Guitar player” mu je 2012. godine dodelio priznanje “Certified Legend Award”, koje su osim njega dobili i Les Paul, Duane Eddy, Dick Dale, Larry Carlton, Tommy Emmanuel... Sarađivao je i sa grupom “Yellowjackets”.

07 csabas

Gitarista i pevač Csaba Toth Bagi koji predvodi sastav Balkan Union dobro je poznat po svom moćnom glasu i strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bluz muziku a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu i godine koje je proveo na medjunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom. Odrastao je u Srbiji, u porodici muzičara, koja se 1993, nastanila u južnoj Madjarskoj. Prvi, od pet solo albuma (u blues maniru) je objavio je kada je imao svega 16 godina, a kritičari u Mađarskoj, ali i širom Evrope Čabu su nazvali “madjarskim Geri Murom”. Godine 2011. Čaba je izdao svoj prvi Csaba Toth Bagi Balkan Union album “Aved Ivenda” sa originalnim kompozicijama u koje je kroz džez-blues izraz utkao tradicionalni srpski, makedonski i madjarski narodni melos sa autentičnim ritmovima. Projektu se priključuju i legende džeza: gitarista Al Di Meola, bubnjari Dave Weckl i Ernie Adams, saksofonista Butch Thomas, ali i kubanski perkusionista Gumbi Ortis, italijanski harmonikaš Fausto Beccalossija kao i Vasil Hadžimanov - koji su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja. Osim pomenutih muzičara, na koncertima Čabinog autorskog projekta “Balkan Union” ali i na anarednim albumima gostovali su i Mike Stern, Trilok Gurtu, Gonzalo Rubalcaba, Ismail Lumanovski.... Čaba je sa svojim postavama nastupao širom Evrope. Njegov trio CsaboWabo je izabran da predstavlja Madjarsku na “Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival u Bangkoku, a na Segedinskim letnjim igrama u Madjarskoj nastupio je kao specijalni gost u orkestru kojie vodio Ennio Morricone.


Mike Stern plays "KT" with Csaba Toth Bagi Balkan Union

Pokrovitelj Grad Nišgrad-nis

Kontakt informacije

Telefon: 381 (0)18 533022
E-mail: nisville@nisville.com
Adresa: Cara Dušana 19, Niš, 18000, Srbija