• Csaba Toth Bagi Balkan Union ft. Mike Stern
  10. 08. 2017.
 • Alpha Blondy & Solar system headliner druge večeri
  11.08.2017.
 • Punokrvni funk u ženskom bas ključu
  Nick West na Nišvilu
 • Legendarni bubnjar odaje počast Čarliju Parkeru
  Al Foster Quintet na Nišvillu
 • Candy Dulfer zatvara Nišville 2017.
  13.08.2017.
 • Patti Austin – Elli u čast!
  Nišville 2017 slavi dve velike pevačice

10 - 13. AVGUST 2017

< >
PHOTO
Foto galerija
Pogledajte naš izbor fotografija
Karte
Prodaja karata
Informišite se o uslovima kupovine karata
RADIO
Radio Nisville
Poslušajte naš internet radio
TV
Nisville Web TV
Pogledajte tv program na našem jazz kanalu
Program
Program
Upoznajte se sa ovogodišnjim programom

06 Nisville Litvanija

“Eyot” u Litvaniji – “Silent Blast” u Nišu

Zahvaljujući kontaktima uspostavljenim pre dvegodine u Kini i međusobnim posetama direktora Nišville i Kaunas jazz festivala tokom prošle godine – niški sastav “Eyot” nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav “Silent Blast” sredinom avgusta učestvovati na ovogodišnjem Nišvilu. Letove i honorara sastava “Silent Blast”, posredstvom Kaunas Jazz Festivala, plaćaju Ministarsvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok Nišville festival pokriva kompletne troškove odlaska i nastupa sastava “Eyot”.

06 EYOT

Grupa “Eyot” je inače nedavno objavila novi - četvrti album “Innate” u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records, kao i singl – spot za numeru “Veer”. Album je sniman jesenas u Čikagu u studiju Electrical Audio, legendarng snimatelja i producenta Stiva Albinija koji je pre snimanja sa grupom Eyot sarađivao i sa imenima kao što su su Nirvana, PJ Harvey, Pixies, Mogwai (...) a poznat je i po tome što je zadržao analogni način snimanja, odnosno bez korišćenja računara. “Innate” je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven). Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je kompozicija “Veer” odabrana kao prvi singl jer najviše povezuje novi album sa prethodnim radom grupe. “Samo ime je igra reči - osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan, i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma” - kaže lider Eyota. Inače, na Kaunas Jazz festivalu ove godine će nastupiti i Dianne Reevs, Nicholas Payton, Gregory Porter, Tord Gustavsen...
Spot za kompoziciju “Veer” možete čuti i videti na linku:

06 litvanci

Sastav “Silent Blast” čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti desetogodišnje škole Vilnius Balys Dvarionas, a predvodi ih legenda litvanskog džeza - saskofonista Vytautas Labutis, koji je i sam pohađao tu džez akademiju na kojoj danas predaje i koji kaže da je veoma svestan koliko mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali i da ta saradnja istovremeno veoma pozitivno utiče i na njegovu kreativnost. Kvintet “Silent Blast” čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotryna Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja “Glas Litvanije”.

LTK Originalus Logotipas anglu (1)  LRKM EN visi logo 01 (1)

Silent Blast - Barcelona Nights (live@Kaunas Jazz 2016)


Silent Blast - Something (live@Kaunas Jazz 2016)

Pokrovitelj Grad Nišgrad-nis

Kontakt informacije

Telefon: 381 (0)18 533022
E-mail: nisville@nisville.com
Adresa: Cara Dušana 19, Niš, 18000, Srbija